Afvallen is een populair onderwerp, vooral net na de feestdagen. Je zult niet de eerste zijn die ‘afvallen’ als goed voornemen heeft. Zeker na alle lekkere hapjes tijdens de feestdagen, kan het als een straf voelen als je opeens alles moet laten staan.

Gezond eten en voldoende bewegen zijn belangrijk als je wat kilo’s kwijt wilt, maar dat betekent gelukkig niet dat je niets lekkers meer mag. Ben jij net zo gek op kaas als wij? Dan zul je heel blij zijn met de informatie in deze blog.

Lekker in je vel zitten en gezond leven heeft ook alles te maken met je mentale gezondheid. Jezelf alles ontzien zul je niet lang volhouden. Het bekende jojo-effect ligt op de loer. En sommige guilty pleasures zijn helemaal niet zo slecht voor je. Begin dus gerust met afvallen, deze kaas mag je gewoon blijven eten.

Afvallen en kaas eten?

Als je op de lijn wilt letten ben je al snel geneigd om alles wat enigszins vet is te laten staan. Maar je hebt ook gezonde vetten en voldoende voedingsstoffen nodig. In sommige kazen zit inderdaad een hoog gehalte aan vet, maar niet in alle kazen. Daarnaast bevat kaas ook diverse gezonde voedingsstoffen.  

In kaas vind je belangrijke voedingsstoffen, zoals:

  • Eiwitten
  • Calcium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Zink
  • Fosfor
  • Vitamines A, B en D

Afvallen met kaas op het menu

Afvallen met kaas op je menu blijkt geen enkel probleem te zijn. Uiteraard moet je jezelf niet helemaal te buiten gaan aan kaas, maar de geldt voor alle voedingsmiddelen. Volgens wetenschappers bevat kaas juist goede soorten, natuurlijk vet. Deze leveren je gezondheidsvoordelen op, want vet is een belangrijke brandstof voor je lichaam.

Je hebt vet nodig om in vet oplosbare vitamines op te kunnen nemen, denk hierbij aan de vitamines A,D en E. Onverzadigde vetten bevatten essentiële vetzuren, die hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Deze vetten helpen je juist om op een gezonde manier af te vallen.

Onderzoekers in Noorwegen hebben ontdekt dat, wanneer je voedsel met natuurlijke vetten eet, zoals boter, room en kaas, je cholesterolwaarden niet omhoog gaan. Uiteraard is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat je het maximaal aantal koolhydraten voor die dag niet overschrijdt.

Welke kaas kies je als je wilt afvallen?

Wil je graag kaas blijven eten als je aan het afvallen bent? Kies dan de juiste kaas. Sommige kaassoorten bevatten veel verzadigd vet en zout. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten flink verhogen. Veel zout geeft een grotere kans op hoge bloeddruk.

Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten.

Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium. Vet is kaas bestaat voor 60% uit verzadigd vet, dit is de ongezonde vet variant.

Het vetgehalte wordt gemeten in de zogenaamde ‘droge stof’. Dit is de kaas zonder water. In oude kaas zit minder vocht en is daardoor vetter dan jonge kaas met hetzelfde vetgehalte. Wil je bijvoorbeeld 48+ kaas aanschaffen, dan zit er meer vet in de oude kaas.

Afvallen met geitenkaas

Geitenkaas is ook een goede kaassoort als je wilt afvallen. Ook al bevat geitenkaas een redelijk hoog vetgehalte, je lichaam kan dit beter verteren dan gewone kaas. Geitenkaas bevat ook meer vitamines dan kaas gemaakt van koemelk.

Afvallen met feta kaas

Feta is gemaakt van schapen- of geitenmelk. Deze kaas is rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Het is een iets gezondere keus dan oude kaas. Let wel op het aantal calorieën, dat kan nogal verschillen. 

Afvallen met Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is een heerlijke toevoeging in veel gerechten. Je hebt maar weinig nodig om de heerlijke kaassmaak te proeven. Als je wilt afvallen is het goed te weten dat in twee eetlepels Parmezaanse kaas maar 40 calorieën zitten. Strooi het dus gerust over je pasta of salade.

Solight, de ideale kaas als je wilt afvallen

Nederlanders zijn over het algemeen erg gehecht aan hun kaas. Jij ook? Lekker een plakje kaas de boterham of cracker een blokje kaas tussendoor voor de lekkere trek. Als je wilt afvallen vraag je jezelf misschien af of dat nog wel kan.

We kunnen je geruststellen. De Solight kazen van KaasKraam.com zijn heerlijke, magere kazen die je gewoon kunt blijven eten als je af wilt vallen. Solight kazen zijn 20+ en passen daardoor prima in een gezond eetpatroon.

Wil je snel en eenvoudig jouw magere kaas bestellen, dan doe je dat online. In de webshop van KaasKraam.com vind je een steeds wisselend assortiment van de heerlijkste, magere kazen.

Bestel hier je magere kazen en laat je verrassen door hun smaken.