De geschiedenis van kaas in Nederland gaat ver terug. Nederland en kaas zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toeristen van over de hele wereld gaan naar huis met de typisch Nederlandse souvenirs; tulpenbollen, klompen, molens, stroopwafels én een lekker stuk kaas. Ondanks de bekende Zwitserse en Franse kazen blijft Nederland het kaasland bij uitstek.

Of kaas ook oorspronkelijk uit Nederland afkomstig is blijkt lastig te zeggen. Er gaan verhalen dat ongeveer 6000 jaar geleden nomaden er bij toeval achter kwamen dat er kaas ontstaat wanneer melk langere tijd in de maag van een kalf wordt bewaard.

Doordat de melk heen en weer geschud werd in de magen tijdens hun tochten mengde de bacteriën uit de maag zich met de melk. Daardoor veranderde de zure melk in een vast en vloeibaar gedeelte, de wrongel en de wei.Deze ingedikte melk aten de mensen, en kan gezien worden als de voorloper van de kaas zoals we die nu kennen.

Nederlandse kaas, al in de prehistorie

Dat er in de vroege geschiedenis van Nederland al kaas werd gemaakt is wel duidelijk. Aan de aardewerk potjes die gevonden zijn, is af te leiden dat er al in de prehistorie kaas werd gemaakt in Nederland. Zo’n 800 jaar voor Christus maakten de mensen kaas met behulp van potjes met gaatjes erin, waarin de wrongel kon uitlekken en drogen.

Ook Julius Caesar ontdekte dat er kaas werd gegeten in deze omstreken, zo beschreef hij in zijn boek uit 57 v. Chr. Toen al waren de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland geschikt voor het houden van melkvee, door de natte bodem.

In de middeleeuwen begon Nederland met de export van kaas naar het buitenland. Maar het duurde tot de Gouden Eeuw voor Nederland in het buitenland bekend werd als hét kaasland. De goede houdbaarheid van de Nederlandse kazen maakte het een ideaal export product. Nederland exporteerde kaas naar Duitsland of over zee naar het Middellandse Zeegebied.

De rijkdom van kaas

Sommige steden kregen weegrechten. Daar werd kaas gewogen in zogenaamde waaghuizen. In de buurt van het waaghuis werd de kaasmarkt gehouden. Een stad met weegrechten had aanzien, ze stonden meteen op de kaart. Een bekend waaghuis vinden we in Edam, en de mooiste staat in Gouda.De Alkmaarse kaaswaag, waar kaas per schip werd aangevoerd, functioneert sinds 1581. Al is het nu alleen nog maar een toeristische attractie.

Van ambachtelijke kaas naar fabriekskaas

Door de jaren heen werd het hele proces van kaasmaken verder ontwikkeld. Kaas werd over het algemeen door de boerinnen zelf gemaakt op de boerderij. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de zuivelfabrieken, die de kaasproductie grotendeels overnamen.

Gelukkig zijn er nog steeds boeren die zelf hun kazen maken. Deze kaasboerderijen vinden we vooral in Zuid-Holland en Utrecht. Rond 2001 waren er nog zo’n 500 kaasboerderijen in bedrijf.

In Nederland wordt er per jaar bijna 800 miljoen kilo kaas geproduceerd. Daarmee is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.

Nog steeds genieten van kaas

En nog steeds genieten we met zijn allen van kaas. Want bijna alle Nederlanders houden van kaas, op de boterham, een beschuitje of gewoon lekker uit het vuistje. Slechts 3% eet het niet. Vooral streekproducten zijn populair. Nederlanders zijn trots op producten uit de streek. En daarom zijn wij ook zo trots op onze ambachtelijke kazen. Want kaas van Hollandse bodem heeft nu eenmaal een unieke smaak.

De lekkerste kazen hebben wij daarom voor u verzameld in het online assortiment van de KaasKraam.com. Stuk voor stuk heerlijke, unieke kazen. Veel eerlijke kazen, zo van de boerderij. Zowel uit Nederland als een aantal bijzondere pareltjes uit het buitenland.

Neem eens een kijkje en maak uw keus uit het complete en gevarieerde aanbod op de KaasKraam.com.