Kaas komt van de koe, en een koe eet gras. Klinkt vegetarisch, maar toch zijn veel kazen niet zo vegetarisch als je zou denken. En dan zit je als vegetariër met een dilemma. Eet je toch kaas of laat je het liggen? Gelukkig hoef je deze moeilijke keus niet te maken. Als vegetariër pak je al snel een plakje kaas op de boterham, in plaats van vleeswaren. Dan wil je natuurlijk wel een verantwoorde keus maken. En dat kan. Want er zijn ook volledig vegetarische kazen op de markt. Zo kun je zonder schuldgevoel genieten. Kaas is gewoon te lekker om te laten liggen. En daarom hebben wij ook aan onze vegetarische medemens gedacht!

Wat is er niet vegetarisch aan kaas?

Kaas wordt gemaakt van melk. Dit is een dierlijk product wat een veganist niet zou eten. Maar als vegetariër ziet u hier geen probleem in.Er gaat vooral heel veel melk in kaas. Voor één kilo kaas wordt wel zo’n 10 liter melk gebruikt. De melk ondergaat verschillende processen. Er wordt zuursel toegevoegd om de melk zuur te maken. En dan moet de melk dikker gemaakt worden, om de structuur van kaas te krijgen. Om kaas te kunnen maken is er een eiwitsplitsend enzym nodig, hiervoor wordt stremsel gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de melk klontert en de juiste substantie krijgt om kaas te maken. Zonder deze stap zou de kaas veel te dun blijven. Tot zover klinkt het nog steeds vrij vegetarisch, was het niet dat stremsel meestal afkomstig is uit de lebmagen van geslachte klaveren. Deze dieren worden niet speciaal hiervoor gedood, het is een bijproduct van de slacht. Wil je dus een echt vegetarische boterham met kaas? Let dan goed op de ingrediëntenlijst. Er zijn namelijk ook vegetarische stremsels.

Geen kaas eten als vegetariër?

Nu je weet dat kaas niet altijd vegetarisch is, zou je geen kaas meer eten?Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument bovengemiddeld gehecht is aan zijn stukje kaas. Als er gevraagd wordt welk dierlijke product we het meest zouden missen staat kaas met stip bovenaan. Is dit ook bij jou het geval dan is er gelukkig een goed alternatief voor de niet-vegetarische kaas. Vegetarische kaas kun je herkennen aan de termen ‘vegetarisch stremsel’, ‘plantaardig stremsel’ of ‘microbieel stremsel’ bij de ingrediënten. Staan deze termen er niet bij, of wordt alleen het woord ‘stremsel’ gebruikt, dan is de kans groot dat het hier om dierlijk stremsel gaat en de kaas dus niet volledig vegetarisch is. In kant-en-klare supermarkt producten is het moeilijker te achterhalen of er gebruik gemaakt is van vegetarische kaas. Zelfs als het product als vegetarisch wordt aangemerkt kan het zijn dat de kaas alsnog gemaakt is met dierlijk stremsel.Bij jouw kaasspecialist krijg je eerlijk advies, en weet je zeker dat je vegetarische kaas koopt.

Dierlijke ingrediënten herkennen op het etiket

Als je vegetarisch wilt eten kun je veel zien op het etiket van voedingsmiddelen. Maar daar staan ook vaak E-nummers op vermeld. Deze stoffen komen uit de natuur en kunnen een plantaardige of een dierlijke oorsprong hebben. In kaas zit vaak het E-nummer E251. Dit is een natuurlijke stof die bacteriegroei tegengaat. De volgende E-nummers kunnen dierlijke componenten bevatten: E120; E160a; E160d; E160e; E161g; E234: E304: E322: E422; E431 t/m E436; E442; E445; E470a; E470b; E471; E472a t/m f; E473 t/m E477; E479b; E481 t/m E483; E491 t/m E495; E570; E626 t/m E635; E640; E901; E904; E920; E966; E1518.Sommige van deze nummers bevatten vetzuren. Deze kunnen dierlijk zijn, maar dat hoeft niet. Wil je het zeker weten dan kun je de fabrikant om verheldering vragen.

Vegetarische kaas

Ondanks dat de meeste kazen gemaakt worden met stremsel uit de maag van een koe zijn er ook voldoende vegetarische varianten.De kaasmaker gebruikt hiervoor speciale zuren, micro-organismen of genetisch gemodificeerde stremsels, waardoor de niet-vegetarische variant overbodig wordt. De werking van deze middelen is hetzelfde als de enzymen uit de maag. Jouw vegetarische kaas smaakt dus net zo lekker. Je vindt vegetarische kaas in verschillende natuurvoedingswinkels en ook de betere kaasspeciaalzaak heeft vegetarische kaas in zijn assortiment.Wil je snel en eenvoudig jouw vegetarische kaas bestellen, dan doe je dat online. In de webshop van KaasKraam.com vind je een steeds wisselend assortiment van de heerlijkste, ambachtelijke kazen. Bestel uw vegetarische kaas online en laat u verrassen.