Worden er kleurstoffen gebruikt in kaas, of is deze van zichzelf zo mooi geel? Van nature kleurt kaas inderdaad geel door melkvet. Maar lang niet zo geel als de kaas die wij kennen. Die mooie gele kleur wordt vooral veroorzaakt door de kleurstoffen die de kaasmakers eraan toevoegen.

De kleurstoffen die aan de kazen toegevoegd worden zijn gemakkelijk terug te vinden in de ingrediëntenlijst. In veel koemelkkazen ziet u het E-nummer E160b vermeld staan. Dit is de natuurlijke kleurstof Anatto, een van de weinige toevoegingen die wettelijk zijn toegestaan bij het maken van kaas.

Anatto is een caroteen-achtige stof die gewonnen wordt uit zaden van een Zuid-Amerikaanse tropische boom. Deze kleurstof werd door Indiaanse volkeren al gebruikt als verf voor textiel en kleurstof in gerechten.

Worden er in alle kazen kleurstoffen gebruikt?

Kaas gemaakt van koemelk is altijd geel. Ook van nature, zonder toegevoegde kleurstoffen, zal deze kaas een gele kleur krijgen. De kaas is geler als koeien in de wei hebben gestaan. Als de koeien op stal hebben gestaan zal de kaas bleker kleuren.

De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken. Daardoor komt deze direct in de melk, en later in de kaas, terecht.

Omdat de consument graag altijd dezelfde kleur kaas koopt, wordt deze bijgekleurd met behulp van kleurstoffen. Ambachtelijke boerenkazen worden niet altijd bijgekleurd, waardoor de kleur per seizoen kan verschillen. U ziet ook duidelijk verschil tussen ambachtelijk gemaakte kaas en fabriekskaas.

Geitenkaas is niet geel maar wit. Dit komt doordat geiten caroteen omzetten in vitamine A, wat vrijwel kleurloos is. Schapen breken de caroteen niet helemaal af waardoor er nog iets van achterblijft in het melkvet. Vandaar dat schapenkaas iets geler is dan geitenkaas.

In landen als Amerika zijn er kazen waar overdreven veel kleurstoffen aan toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan de bijna oranje kleurende cheddar kaas. Uit onderzoek blijkt dat de consument daar de kaas lekkerder vindt smaken als de kleur intensiever is. Het oog wil ook wat.

In het assortiment van de KaasKraam.com vindt u kazen gemaakt van koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk. Welke kaas vindt u er het lekkerste uitzien?