Hoe lang moet een kaas rijpen voordat we het een jonge, belegen of oude kaas mogen noemen? Je leest hier alles over de rijping van kaas.

Belegen kaas

Belegen kaas heeft 4 maanden de tijd gehad om te rijpen. Rijpen is het laatste stadium in de bereiding van kaas. Waar jonge kaas licht en romig van smaak is, krijgt belegen kaas al meer karakter. Hoe ouder de kaas, hoe intenser de smaak. De structuur van belegen kaas is al duidelijk harder en droger dan van jonge kaas.

In tegenstelling tot veel oude kazen is de belegen variant nog heel goed te snijden. En ook prima te schaven voor een smakelijk boterham beleg of snack uit het vuistje.

Hoe oud is belegen kaas?

Kaas heeft minimaal 4 weken nodig om te rijpen, dan is het jonge kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe zouter en smaakvoller hij wordt. Na ongeveer 16 weken, ofwel 4 maanden, rijpen noemen we het belegen kaas.

Blijft de kaas nog langer liggen dan wordt het na ongeveer 7 maanden rijpen extra belegen kaas genoemd. Hij heeft dan nog meer smaak ontwikkeld, maar nog niet zo sterk als oude kaas. De smaak van belegen kaas is vol, romig en licht pittig.

Jonge kaas

Jonge kaas is ongeveer 4 weken oud. Afhankelijk van de rijpingstijd krijgt een kaas de benaming ‘jonge kaas’, ‘belegen kaas’ of ‘oude kaas’. Jonge kaas ondergaat een kort rijpingsproces. Daardoor blijft de kaas lekker smeuïg, zacht en romig.

Jonge kaas heeft een milde smaak. Veel kinderen vinden dit lekkerder dan de pittige smaak van kazen die langer gerijpt hebben. Hou je niet van een hele uitgesproken smaak dan is jonge kaas iets voor jou. De smaak is ook veel minder zout dan van de oudere kazen.

Hoe oud is jonge kaas?

Na het bereidingsproces gaan de kazen naar een pakhuis. Hier blijven ze minimaal 4 weken om te rijpen. In het pakhuis heerst een temperatuur tussen de 12 en 14 graden Celsius. De luchtvochtigheid is hoog, zo rond de 85%, daardoor droogt de korst van de kaas niet uit.

Om de vorm te behouden worden de kazen regelmatig omgedraaid. Alle kazen worden gereinigd en voorzien van een beschermende coating. Hierdoor is de kaas beschermt tegen schimmelvorming en vuil.

Jonge kaas is dus minimaal 4 weken oud. Blijft de kaas langer liggen dan wordt het na zo’n 8 weken jong belegen kaas genoemd. Jonge kazen zijn zacht van structuur en mild van smaak. Hoe langer ze rijpen, hoe droger de kazen worden. De structuur wordt harder en de smaak voller en pittiger.

Jonge kaas heeft een lichtgele tint, hoe ouder de kaas hoe donkerde de kleur wordt.

Oude kaas

Oude kaas mag pas oude kaas worden genoemd als het minimaal 10 maanden op de plank heeft gelegen. In het bereidingsproces neemt de rijping een belangrijke plek in. De tijd die een kaas krijgt om te rijpen bepaald voor een belangrijk deel de uiteindelijke smaak.

Kaas moet minimaal 4 weken rijpen. Na 4 weken is het jonge kaas. Tijdens het rijpen verliezen de kazen vocht. Daardoor worden ze droger. Dat verklaart meteen waarom sommige oude kazen zo brokkelig zijn. Doordat er minder vocht in de kaas aanwezig is, wordt de kleur donkerder en de smaak veel sterker en zouter. Ook neemt het lactose gehalte af. Mensen met een lactose intolerantie kunnen daardoor vaak prima oude kaas eten.

Hoe oud is oude kaas?

Oude kaas is minimaal 10 maanden oud. Wordt het rijpingsproces nog verder verlengd dan ontstaat, na 12 maanden of meer, overjarige kaas. Deze kaas heeft een zeer uitgesproken smaak. De kaas wordt steeds steviger naarmate de rijping vordert en er ontstaan van die heerlijke zoutkristallen.

Oude kaas geeft extra pit aan gerechten, maar is uiteraard ook heerlijk op een Hollands kaasplankje.Oude kaas herken je aan de robuuste, volle smaak en de heerlijke zoutkristallen. De perfecte combinatie met een goed glas rode wijn.

Oude kaas is een echte verwennerij voor de kaasliefhebber.

Kaas online bestellen

De lekkerste kazen worden op een natuurlijke manier gerijpt. Dit betekent dat ze op houten planken liggen, in een geconditioneerd pakhuis. Op deze manier kunnen ze hun vocht goed kwijt.Kaas de juiste smaak geven is een kunst op zich. De ambachtelijke kaasboeren kunnen dit als geen ander. Sommige hebben een speciale rijpingsmethode waardoor de kaas precies de juiste smaak en kristallen vormt, maar toch goed snijdbaar blijft.

We zijn altijd op zoek naar de meest bijzondere kazen in binnen- en buitenland. Al deze unieke kazen vind je in ons online assortiment. Oude, belegen en jonge kaas bestel je eenvoudig online in de webwinkel van KaasKraam.com